Barion Pixel

Budai Judo Akadémia

Táborvezetőink foglalkoznak a gyerek oktatásával, táborvezetői tapasztalattal rendelkeznek és elhivatottak a jövő nemzedékének nevelése szempontjából. Megtalálhatók közöttük cserkészek, katonák, természetjárók, tanárok, tűzoltók, ipari alpinisták.

  • Csipszer János – Tűzoltó, testnevelő tanár, judo edző

 

2012- óta vagyok tagja a Budai Judo Akadémia csapatának tagja, a Tálodi Túlélőtábor alapító tagja vagyok.
Fontosnak tartom, hogy a gyerekek ne csak a könyvekből ismerjék meg a természetet, hanem tanuljanak meg vele harmóniában élni. Tapasztalatom szerint könnyen alkalmazkodnak, és hamar el tudják sajátítani az ehhez szükséges képességeket.
Gyerekkorom óta járom a természetet, veszek részt különböző táborokban, állítom magam számos kihívás elé, és szeretném ezeket a tapasztalatokat és tudást átadni az eziránt érdeklődőknek. Egy kis 200 fős faluban nőttem fel, amit szinte minden irányból erdő vett körül, így aztán nem volt nehéz a forrásnál, a patakparton, a szikláknál kikötni a barátokkal. A természet közelsége a mai napig fontos számomra, így ha csak tehetem, túrázok, táborozok, de most már többnyire a családommal.
Ezeket az élményeket nem lehet a számítógép, vagy a tv előtt megszerezni, ehhez ki kell mozdulni, neki kell vágni és meg kell élni.

  • Szabó Zoltán

 

 Mérnök-tanárként és szakvizsgázott pedagógusként több évtizedes oktatási tapasztalattal rendelkezem. Emellett emberi erőforrás tanácsadóként is tevékenykedem, és a katonai területen megszerzett tapasztalataimat is kamatoztatom. Az évek során egyre inkább arra jutottam, hogy a fiatalokat ma olyan feladatokkal terhelik az oktatásban, amelyek nem mindig vezetnek azokhoz a kompetenciákhoz, amelyekre szükségük lenne a sikeres életvezetéshez és a gyorsan változó világunkhoz való alkalmazkodásban.

Úgy gondolom, hogy éppen ezért a túlélési ismeretek és készségek egyre fontosabbak a fiatalok számára. A túlélés ugyanis egy olyan tanulási mód, amely a tapasztalatokon alapul, és hatékony, szórakoztató, élményszerű módon fejleszti a résztvevőket. Az ilyen tevékenységek nem újabb terhet jelentenek, hanem segítenek a fiataloknak felkészülni a változó és kihívásokkal teli világra. Ezek a készségek nem csupán az önbizalmat és a biztonságérzetet erősítik, hanem kreatív problémamegoldásra tanítanak miközben az önfenntartáshoz szükséges alapokat is elsajátítják.

A foglalkozások során ezért nemcsak a túlélési ismereteket tanítjuk, hanem arra is ösztönözzük a fiatalokat, hogy éljenek harmóniában a természettel, és tartsák tiszteletben azt. Ez nemcsak az ökológiai tudatosság kialakításában segít, hanem megérteti velük a környezetvédelmi és fenntarthatósági szempontok fontosságát is.

Manapság az életünk dinamikusabban és radikálisabban formálódik, mint valaha, úgy vélem, hogy a túlélési ismereteken keresztül fejleszthető készségek és ismeretek nélkülözhetetlenek ahhoz, hogy a fiatalok magabiztosan és sikeresen navigálhassanak ebben a bizonytalan világban. Azok vagyunk, akik segíthetnek nekik ezen az úton, és én örömmel veszek részt ebben a küldetésben.

  • Fodor Ágnes

Olvastam egy könyvben, amihez nemrég egy általam rendkívül nagyra becsült ember vezetett el:

Amikor egy megpakolt hátizsákkal kint sátrazol az erdőben, az még nem túlélés!

Ez egy igen megszívlelendő intelem. Közel két éve járom az erdőket, egyedül sátrazok Pulán, építek tábort. Megpakolt hátizsákkal – hiszen valahol el kell kezdeni. És tanulom, fejlesztem azokat a készségeket, hogy minél hatékonyabban, ügyesebben és higgadtabban kezeljem a nehéz, váratlan helyzeteket. Hogy ha ténylegesen (és ne legyen így) éles helyzetbe kerülök, legyen mihez nyúlnom. Tudjam, mit kell tennem. Gyakorlás nélkül nem megy. Ahogy sportban is gyakorlással lehet fejlődni, itt sincs ez másként.

Ezen felül engem ez a tevékenység megyugtat. Szeretem az erdő csendjét, az egyes évszakok jellegeztességeit megfigyelni, megélni. Harmóniában a természettel – harmóniában a mindennapokkal, szól a mottónk. Hol máshol lehet a harmóniát leginkább megtapasztalni avagy elkezdeni megtapasztalni, ha nem a természetben? Mindenkinek persze más, hol és hogyan éli meg a harmóniát, azonban azt kijelenthetjük, hogy a természet az a hely, ahol ezt megélni egy különleges élmény.

Fodor Ági vagyok, a Budai Judo Akadémián judózom. 15 évig párbaj tőröztem, volt válogatott kendósként a 2017-ben, Budapesten megrendezett Kendó Európa Bajnokságon női csapatunk III. helyezést ért el. Végzett spotmenedzser, közgazdász vagyok és jelenleg a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen lean folymatfejlesztő specialistának tanulok. Végzett vívó-, kendó edző és gerincjóga oktató vagyok. Dologozm egy multinacionális vállalatnál, angliai piacon.

Nagyon örülök és egyben rendkívül nagy megtiszteltetés, hogy a Túlélő Csapat vezetői közé meghívást kaptam. Szerencsésnek érzem magam, hiszen társaim magasan képzett szakemberek, akikkel közösen egy olyan ügyön dolgozunk, ami a jövő generációjának egy olyan tudást, gyakorlatias gondolkodás módot ad, amivel erősebb, stabilabb, motiváltabb és stabil erkölcsi alapokkal rendelkező emberekké cseperedhetnek.

  • Aszódi Nándor – feltöltés alatt